jump to navigation

Burung Merbah~ July 4, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
trackback

Pulang ke kampung halaman di Tanjong Rambutan seperti biasa. Tapi kali ini sambutan yang ku terima adalah bukan seperti kebiasaannya. Ada penghuni lain selain keluarga aku yang menghuni di kediaman Pak Abu di Desa Jaya itu.

Teruja bila melihatkan sarang burung yang cute menempel di celah dahan kaktus yang membesar dengan sihatnya. Bahan binaan ‘rumah’ itu mudah jer. Helaian rumput kering dan terselit juga cebisan plastik, mungkin bagi mengukuhkan lagi struktur binaan yang sungguh halus lagi teliti itu. Hmmm arkitek bermakhluk manusia pun kalah. Hebat lagi burung kecil ini membina sarang. Maka lagi hebat yang mencipta burung kecil itu.

Aku macam seronok nak busy body akan perkembangan jiran baru dalam rumah aku. Hehehe..=)

 

1. Mula-mula macam tak nampak ada rumah kat pokok kaktus tu…

2. Jom gi dekat lagi..hmmm memang sah ader something kat situuu

3. jeng jeng jeng….no doubt. Got two cute eggs there. It’s reddish. Not sure what type of bird does has that kind of egg…quite small.The bird should be small in size.I mean not as big as a hen ..huhuhu

4. Hmm bila nak menetas niehhhh

 

 

5.cak! dah menetas dah.. what a cute baby…..=)

6. zzzzZZZ kroh kroh….sleeping child ~

7. i wanna food! gimme food!!!

8.Bed time.Dont care whether its day or nite…few days later, the birds fly away..without saying goodbye..huhu isk isk! Burung dah terbang!! tak sempat nak snap .Jadi sila google untuk melihat rupa burung merbah dewasa =)

I’m happy they live a life as bird finally. Later i’ve find out that they were belongs to type of bird called MERBAH. Burung merbah tinggal dalam kawasan taman2 di mana terdapat sumber makanan yang mudah seperti buahan2, rumah aku ada pokok rambutan gading. Setiap petang abah sapu halaman , ada ternampak burung merbah baekj punya dok curik buah rambutan yang kuning keemasan. Apapun rezeqi burung2 jugak. Pokok rambutan gading tu pun berbuah atas izin DIA jugak. =) moga bertambah2 buah pokok rambutan tu…=)

End of story..

sykn’s: emm apa kena mengena pulak burung merbah ngan pokok rambutan tu…well, the bird eats the fruit…that’s the relationship between both of them…=)

A lil bit about burung merbah:

Nama scientific : Setornis Criniger

Nama Mat salleh Inggeris: Hook-Billed Butbul

Nama Melayu:Merbah Jambul/Merbah Telinga Merah (ikut jenis gak )

Yang ketahuan, burung merbah nie selalu membina sarang di pohon renek,rendang sekitar halaman rumah. Maka buahan seperti ceri, rambutan, dan yang sewaktu dengannya. Kecil je burung nie, senang jugak kelihatan di dahan2 pokok kalau berkesempatan la…=). Juga  antara spises burung yang tergolong di bawah akta perlindungan haiwan jadi kena ada lesen nak buru burung nie.huhu…so tak boleh senang2 tembak jerr…em kalau nak lastik pun rasanya tak bleh jugak.sian la kat brung kecik nieh…kalau nak jugak, lastik je cicak ke sarang tebuan ke..heeee….

About these ads

Comments»

1. anuar - December 25, 2010

nak thu la skit…apa perbezaan burung merbah jambul jantan dan betina ya??? cOnfius la…minta tlong la spe yg pakar dlam hal nie….tlOng ye wahai sifu yg berada diluar sana…wasalam…

2. ijai - June 25, 2011

saya pun ada sekor burung merbah, jumpa masa dia jatuh atas tanah sbb nak belajar terbang, so bela dah 3 bulan, makan bersuap mcm org sakit kat hospital, sgt manja dan balas bunyi…masalhnya tak tau jantan atau betina, pernah cuba lepaskan dia tak mahu terbang, terbang sekejup then datang semula, nak carikan/beli pasangan takut sama jantina atau betina, nati jadi gay atau lesbian pulak burung ni….sapa2 arif harap membantu supaya burung ni dpt kehidupan normal dan tidak bergelumang dgn dosa sejenis…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: