jump to navigation

Ramadhan’s Treat~ September 14, 2008

Posted by a****** in Ramadhan.
add a comment
KLcc break-fast ~;)

KLcc break-fast ~;)

yummy....
yummy….
@ Marriot Putrajaya - PSSB's Break-Fast

@ Marriot Putrajaya - PSSB

alahai ikan keliiiii September 11, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

assalamualaikum..

smlm 10 hb september, dgn pening2 nye aku gi bazar ramadhan persint 2 , putrajaya….

housemate pesan ikan keli goreng sambal…cari punya cari..jumpa la satu warung nie..bila time nak bayar duit..”Ikan keli seekor 4 hinggit dik”..hua!!!! 4 hinggit? kurus je ikan keli tu…sambal pun cabai yg tanam kat malaysia…awat yg mahal bebenor nie…huh!!!!

err aku teragak2 ..tp makin ramai pulak yg nyinggah warung tu..so aku bayor je la ngan muka sket kelat..huhu mahal tuuu…kalau beli nasi kerabu pun lepas lagi tu….ikan je 4 ringgit ..tak termasuk lagi nasi+sayur sket…tobat, aku tak singgah dah gerai tuu….

apa salahnya bulan pose nie kurang2 kan la sket rege tuuu….cekik darah tahap gaban tul!

i have no choice..situ jer bazaar terdekat yg aku leh gi…so smlm aku end up beli nasi tomato yg berharga 5.50….hmmm,…….

dugaan…… September 9, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

hari nie 9/9/08

my salary still pending by my previous comp~for about  half of month!!kalau nak ikutkan kata en fadzli boleh je report kat perkeso..huh!!

sabar2 aku …kalau mcm nie cara layan staff yg dah resign, aku tak leh terima…aku resign dgn cara baik, takde nak tepuk2 meja ke apa ke…siap korban cuti sendiri nak siapkan keje…hantar segala harta benda dgn keadaan yg baik, so takde sebab nak pending gj aku lama2…really p**s me off la those respective people…huh!!!

My now~my updates~ August 25, 2008

Posted by a****** in ::Self-expresso::.
add a comment

Assalamualaikum~

1:55 am ~ 26th August 2008

First of all….lagi 5 hari sambutan hari kemerdekaan Malaysia ke 51!wah..dah mencecah separuh abad.Alhamdulillah..aku masih berkehidupan di bumi bertuah  sehingga kini.

Banyak yang aku nak luahkan di sini. Untuk memudahkan lagi ceritera , aku pecahkan kepada beberapa segmen (huhu cam program tv pulok!) ;P

Edaran KOmputer Sdn Bhd.

Dah hampir 2 minggu aku menamatkan tugasan di kompeni yang mula-mula menjadi tempat aku mencari rezeqi di samping menimba dan mencedok pengetahuan dan pengalaman di sana. I really miss those time when the ‘geng’ messing around with CMMI things + the FOSIM client keep chasing and commenting on the systems + hearing theSuper MickeyMouse talking about anything  he wants huhuh + huha and snapping photo out of sudden and the victims are those who belongs to CMMIteam.blogspot (really miss u guys) + and bla bla….=)

Prestariang Systems Sdn Bhd

This is my new company that i’ve worked for about 2 weeks. Still freshies..huhu. Thanks god the staff there were friendly and owned strong teamwork spirit even the SVPs also keep their hands dirty =). And i came in during the project’s time in peak hour and everything needs to be captured quickly. Drove along the way from Wangsa Maju to Cyber Jaya were quit hectic, and moving to Persint 9 is a very very good idea. Today is my last packing of things and starting tomorrow my daily life will begin at the strict of Putra/Cyber jaya ..can imagine what a boring life there huh!!!!!!huhu i’m gonna miss my alpha angel…isk isk…

Wangsa Maju, Block D

This is where i stayed for about 1 year. All the Struggling and hounting seeking for new tenant  for about 2 months to continue the rental were success at last. Alhamdulillah, we got back our deposit and the things become much more easier when everything about the rental is to be settled down before this coming Ramadhan. =) 

 

oklah time to sleep. The time is already 2.30 am….its raining outhere , and sleep is the right and the best activity during raining time hehe…expecially at night..what a bliss!!huhuhu…life must goes on..coz tomorrow never dies..insya allah!daaaa…..ZzzzZZzzzzz….

see am am i..?? August 11, 2008

Posted by a****** in ::Bicara tanpa suara::, ::Self-expresso::.
2 comments

assalamualaikum..

Intervew audit untuk cmmi level 3 dah lepas smlm.Dan sekarang hingga hari rabu adalah masa untuk LA  (Lead Appraisal) dan kengkawannya menjejaki dokumen2 dalam PIID~…Can we achieve it?…..the result is on this wednesday….so tungguu……

BTW…..

Hari-hari aku di edaran bersisa 2 hari lagi..Ape perasaan aku skrg?….no feeling. Cuma a lil bit exhausted sebab takde gap untuk aku menarik nafas baru sebelum bermulanya hari pertama aku di kompeni baru..

Kompeni baru..opismate baru..environment baru..carakerja baru..bos baru..(huhu).. apabila semuanya baru aku tak dapat tidak membina semula reputasi aku sebagai pekerja baru….yang pasti aku akan lebih baik dan maju dari sekarang!Gambatte!

CUma kekadang aku macam tak percaya yang aku akan bertukar tempat kerja dalam masa terdekat ini.Mungkin at the first place i thougt, aku yang  lewat menyusul mereka2 itu dalam mencari peluang di tempat lain. Tp inilah rezeqi…walaupun pada sesetengah pihak jurang gaji hanya ‘di celah gigi’ tp kita tak tahu, mungkin yg celah gigi itu lah terdapatnya keberkatan…..dan yang pasti aku telah mengambil inisiatif melangkah setapak lagi ke hadapan dalam mencari rezeqi selama berkehidupan di muka bumi ini…..

🙂

BUlan syaaban kini, bulan ramadhan menanti…..aku masih lagi tak habis qadho puasa huh! Caiyok!Kena settle jugak bulan nie…isk isk…padan la ngan muka aku.. =P

Moga rezeqi bulan ramadhan yang bakal menjelma ini datang bersama rahmat dan keberkatan dari Yang Esa. Syaaban yang bersisa ini, sempatkah aku meyingkap tirai ramadhan nanti….? …izinkanlah & permudahkanlah Ya Rabb…….

sykn: sesungguhnya diri ini banyak dosa………

kayak @ blue lake July 31, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
add a comment

Tasik Biru or Blue lake was located at Kuang, Selangor Darul Ehsan. It is a nice place , has it’s own attraction with breathtaking  view that mesmerized the visitors for relaxation. People find here to have such activities like picnic, watersport, windsurfing and also playing kites. But  activities expecially kayaking, jet-skiing and surfing were the most popular water sport that can be found here.

I joined Rakan Muda Club in colloboration with canoe and rowing club from IIUM in Kayaking certification Exam known as STAR 1 and 2. Once u got both certs, u are certified to become a kayak tutor at school or college . Part of the requirement to be tested on that day were capsizing, rescuing, signing, etc which i’ve gone through before (but not for certification purpose). My target on that day was just kayaking around the lake and meet my old buddies and juniors , haven’t be met for quit a long time…..=) …

null

I can say that ,IIUM team in kayaking (sprint) nowadays can be proud of since they won medals in MASUM, Majlis Sukan Antara University -Inter University Sport-. The juniors really worked hard under new dedicated coach (Coach of Selangor) to be one of the competetive and challenging teams among other universities like University Malaya and UPSI (to mention few) which are already big name in this arena. So next time hopefully gold medal will be ours..(ours??? huhu )..caiyok!

aquaria lalalaaa…=P July 25, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

assalamualaikum and good day!!

well, my visit to aquaria happen on the past 2 weeks…huhu just wanna share the moment inside aquaria @ klCc..feel the deep blue sea in the middle of the city…;-)

i used my student pass which are 2 years old since i’ve graduated from IIU…hehe..guess what , the pass still valid..thank god.so i save 8 ringgit instead of paying 28 for an adult. =)

masuk je dalam aquaria tu mcm jalan dalam terowong yang terdapat binatang2 seperti labah2, cicak, kumbang2 di dalam akuarium kaca selain ikan-ikan yang menjadi bahan utama penayangan hidupan air itu..antara ikan yang diperlihatkan ialah ikan piranha, ikan tuna, ikan emm….manyak la tak teringat….tp yg best wktu jalan di dalam akuarium besar, dapat snap gigi ikan jerung yang begitu mengerikan (berimaginasi sekejap ;terbayang kalau lah ikan jerung nie ngap aku huhuhuh)

pastu kebetulan sempat melihat penyelam2 terlatih bernama alex and shahril…(huh, shahril??) membuat pertunjukan memberi makan pada ikan2 seperti jerung pasir, ikan pari, penyu, dan banyak lagi spesies ikan yang aku lupa nak ingat waktu tu (syiok sangat tengok ikan2 nie sambar makanan dari penyelam2 tuu)….

dan yang paling best aku terkagum jugak menengokkan ikan mulut besar nie….hmmm….unik!! subhanallah….;-)

kesimpulannya best juga melawat taman laut di tengah2 bandaraya Kl nie…wah jauh ikan2 nie merantau sampai Kl semata-mata untuk membuka minda dan mata penduduk kota bahawa hidupan air di laut sana , banyak lagi yang belum ataupun langsung kita tidak tahu akan kewujudan mereka…mungkin untuk dilihat secara life…jangan kata budak2 orang2 tua pun ramai yang tak tahu spieses hidupan air nie…termasuk la aku yg tak la tua lagi..heeeee…=P..moh kiter ke aquaria klcC!

U know What i did last weekend…?? July 21, 2008

Posted by a****** in Sesaat yang bersejarah.
add a comment

Assalamualaikum…

Minggu lepas dengan rasminya aku bawak my snowPo balik tg rambutan. Mintak cuti hari jumaat tu untuk settlekan apa yg patut…heee…

Kat rumah di tg rambutan, mak abah mesti mengupdatekan aku tentang perkembangan rumah baru yg dalam proses pembinaan…..

=)
in the mid of july 2008

dan yang paling aku suka ada tasik kecik kat belakang rumah….so ini view dari belakang rumah yang mengadap tasik nieh….hmm leh ke kayak nieh…

house to be..insya allah =)
kalau sempat siap raya nie, best gak….heeeee =)..apapon nanti aku balik aku snap lagik….tungguuuuu….
Dan petang sabtu tu, aku ,mak and abah lawat sepupu (anak sedara bapak ) kat Hospital Ipoh,tengok seorang lagi kejadian ciptaan Tuhan yang selamat bergelar khalifah di bumi Allah yang diberi nama…emm..emm aiseh tak ingat la…..he is so cute cam sinchan pon ade gak ..huhu
wokeh…ngantuk dah nie…esok manyak keja kena settle b4 i’m officially leaving~…….
keep in touch for more updates..huhu daaaaaaaa =)

Burung Merbah~ July 4, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

Pulang ke kampung halaman di Tanjong Rambutan seperti biasa. Tapi kali ini sambutan yang ku terima adalah bukan seperti kebiasaannya. Ada penghuni lain selain keluarga aku yang menghuni di kediaman Pak Abu di Desa Jaya itu.

Teruja bila melihatkan sarang burung yang cute menempel di celah dahan kaktus yang membesar dengan sihatnya. Bahan binaan ‘rumah’ itu mudah jer. Helaian rumput kering dan terselit juga cebisan plastik, mungkin bagi mengukuhkan lagi struktur binaan yang sungguh halus lagi teliti itu. Hmmm arkitek bermakhluk manusia pun kalah. Hebat lagi burung kecil ini membina sarang. Maka lagi hebat yang mencipta burung kecil itu.

Aku macam seronok nak busy body akan perkembangan jiran baru dalam rumah aku. Hehehe..=)

 

1. Mula-mula macam tak nampak ada rumah kat pokok kaktus tu…

2. Jom gi dekat lagi..hmmm memang sah ader something kat situuu

3. jeng jeng jeng….no doubt. Got two cute eggs there. It’s reddish. Not sure what type of bird does has that kind of egg…quite small.The bird should be small in size.I mean not as big as a hen ..huhuhu

4. Hmm bila nak menetas niehhhh

 

 

5.cak! dah menetas dah.. what a cute baby…..=)

6. zzzzZZZ kroh kroh….sleeping child ~

7. i wanna food! gimme food!!!

8.Bed time.Dont care whether its day or nite…few days later, the birds fly away..without saying goodbye..huhu isk isk! Burung dah terbang!! tak sempat nak snap .Jadi sila google untuk melihat rupa burung merbah dewasa =)

I’m happy they live a life as bird finally. Later i’ve find out that they were belongs to type of bird called MERBAH. Burung merbah tinggal dalam kawasan taman2 di mana terdapat sumber makanan yang mudah seperti buahan2, rumah aku ada pokok rambutan gading. Setiap petang abah sapu halaman , ada ternampak burung merbah baekj punya dok curik buah rambutan yang kuning keemasan. Apapun rezeqi burung2 jugak. Pokok rambutan gading tu pun berbuah atas izin DIA jugak. =) moga bertambah2 buah pokok rambutan tu…=)

End of story..

sykn’s: emm apa kena mengena pulak burung merbah ngan pokok rambutan tu…well, the bird eats the fruit…that’s the relationship between both of them…=)

A lil bit about burung merbah:

Nama scientific : Setornis Criniger

Nama Mat salleh Inggeris: Hook-Billed Butbul

Nama Melayu:Merbah Jambul/Merbah Telinga Merah (ikut jenis gak )

Yang ketahuan, burung merbah nie selalu membina sarang di pohon renek,rendang sekitar halaman rumah. Maka buahan seperti ceri, rambutan, dan yang sewaktu dengannya. Kecil je burung nie, senang jugak kelihatan di dahan2 pokok kalau berkesempatan la…=). Juga  antara spises burung yang tergolong di bawah akta perlindungan haiwan jadi kena ada lesen nak buru burung nie.huhu…so tak boleh senang2 tembak jerr…em kalau nak lastik pun rasanya tak bleh jugak.sian la kat brung kecik nieh…kalau nak jugak, lastik je cicak ke sarang tebuan ke..heeee….

sight-seeing of me…. July 2, 2008

Posted by a****** in ::Self-expresso::.
Tags:
add a comment

i love to be at this place again…..