jump to navigation

Grooming: Duit manja..~?? April 8, 2008

Posted by a****** in Sesaat yang bersejarah.
trackback

assalamualaikum~

Semalam seramai lebih kurang 20 orang staff (perempuan) disenarai pilih (men-sukarelakan- diri) mengikuti kursus ‘Grooming’ dari Anggun Estetika Sdn Bhd yang menampilkan Puan Zarina (kakak kepada pengacara Explorace Kids-Azura) dan rakan kongsinya Juliana, beautician sebagai ‘groomers’ pada hari itu. http://www.anggunestetika.com/ 

Pelbagai aspek disentuh termasuklah segmen yang ditunggu-tunggu iaitu ‘self-make over’  2 jam sebelum kursus hari pertama  yang berakhir pada jam 5.30 petang. This is my first time attending grooming course.  Jadi tipulah kalau rasa tak seronok. =P..Sepanjang hari kursus yang diadakan di bangunan edaran, antara aspek yang ditekankan ialah:

Keyakinan diri berhadapan dengan orang ramai

Persepsi utama yang dijadikan faktor pembawaan diri ialah: The way u see yourself, The way others see you, The way YOU want to be seen…

Anda adalah apa yang anda fikirkan. =)

Aku tertarik dengan istilah ‘duit manja’ seperti yang diutarakan oleh Puan Zarina. Duit manja bukan bermakna memanjakan duit bukan pula duit itu bersifat manja tapi duit manja itu adalah peruntukan sebahagian wang gaji hasil titik peluh sehari-harian untuk memanjakan diri. =)

Contohnya seperti membelai diri di pusat-pusat spa, aromaterapi, sauna, face and body facial , cuci rambut, manicure/padicure dan yang sewaktu dengannya lah. Hmm bukan tak boleh buat sendiri pada diri sendiri tapi itulah yang dikatakan manjakan diri…Bagus juga, sebab ‘manjakan diri’ ini membuka peluang perniagaan dan pekerjaan juga pendidikan pada industri perkhidmatan khususnya penjagaan diri. Di mana ada permintaan di situ ada pengeluaran. Dan wanita memang sinonim dengan kecantikan dan sentiasa mahukan yang terbaik buat diri tanpa mengira usia. Hello, nenek-nenek sekarang pun ‘hot’ tau , kalau tidak takkan lah ada peserta begelar nenek yang mencuri perhatian Akademi fantasia musim baru ni…heeee… Pada si isteri semestinya ingin menambat hati suami, pada yang masih bujang pastinya sebagai strategi ‘marketing’ ..almaklumlah kadar saham harus dijaga huahua…=P..that’s true.. Kecantikan pada wanita melanda kaum hawa tak kira bandar mahupun di luar bandar. Sedangkan nenek kita pun masih lagi berbedak sejuk..huhu apa kes?Pastinya untuk memelihara keanggunan semulajadi anugerah Ilahi ….=)

Satu lagi info tentang bagaimana pembawaan diri kita memberi pengaruh dominan terhadap orang sekeliling ialah bak kata puan zarina nie, manusia tidak dapat tida mengambil masa 7 saat untuk membuat first screening terhadap seseorang yang dijumpai tak kiralah atas urusan bisnes ke, atas kenal-kenalan ke dan yang sewaktu dengannya maka 7 saat data itu yang tersimpan terlebih dahulu dalam otak kita untuk menilai orang tersebut…huhu memangla don’t judge book by it’s cover tapi sekarang nie cover pun memainkan peranan penting dalam mengintepretasikan isi di dalamnya…agree???

55% Body Language

38% verbal TOne

7 % Verbal conTent

Peratus2 di atas menujukkan sebanyak mana seseorang itu diberi perhatian oleh umum ketika berucap…huhuhuh…hmm leh cayaker?

Apapun just take note this:

Look GOOD —-> FEEL Good—->Positive Image —–> Confidence Positive Attitude

k, chow!

 sykn’s nie: tiba-tiba mamamiya!!!!….sya** nak tak i temankan u beli tut…. kat las**z* ….

                  n tiba2 gak….UNID!..u dah pakai dah hadiah yang i bagi u tuuu….. !!

uhuhu… pbhtttt…..=P….

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: