jump to navigation

alahai ikan keliiiii September 11, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

assalamualaikum..

smlm 10 hb september, dgn pening2 nye aku gi bazar ramadhan persint 2 , putrajaya….

housemate pesan ikan keli goreng sambal…cari punya cari..jumpa la satu warung nie..bila time nak bayar duit..”Ikan keli seekor 4 hinggit dik”..hua!!!! 4 hinggit? kurus je ikan keli tu…sambal pun cabai yg tanam kat malaysia…awat yg mahal bebenor nie…huh!!!!

err aku teragak2 ..tp makin ramai pulak yg nyinggah warung tu..so aku bayor je la ngan muka sket kelat..huhu mahal tuuu…kalau beli nasi kerabu pun lepas lagi tu….ikan je 4 ringgit ..tak termasuk lagi nasi+sayur sket…tobat, aku tak singgah dah gerai tuu….

apa salahnya bulan pose nie kurang2 kan la sket rege tuuu….cekik darah tahap gaban tul!

i have no choice..situ jer bazaar terdekat yg aku leh gi…so smlm aku end up beli nasi tomato yg berharga 5.50….hmmm,…….

dugaan…… September 9, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

hari nie 9/9/08

my salary still pending by my previous comp~for about  half of month!!kalau nak ikutkan kata en fadzli boleh je report kat perkeso..huh!!

sabar2 aku …kalau mcm nie cara layan staff yg dah resign, aku tak leh terima…aku resign dgn cara baik, takde nak tepuk2 meja ke apa ke…siap korban cuti sendiri nak siapkan keje…hantar segala harta benda dgn keadaan yg baik, so takde sebab nak pending gj aku lama2…really p**s me off la those respective people…huh!!!

kayak @ blue lake July 31, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
add a comment

Tasik Biru or Blue lake was located at Kuang, Selangor Darul Ehsan. It is a nice place , has it’s own attraction with breathtaking  view that mesmerized the visitors for relaxation. People find here to have such activities like picnic, watersport, windsurfing and also playing kites. But  activities expecially kayaking, jet-skiing and surfing were the most popular water sport that can be found here.

I joined Rakan Muda Club in colloboration with canoe and rowing club from IIUM in Kayaking certification Exam known as STAR 1 and 2. Once u got both certs, u are certified to become a kayak tutor at school or college . Part of the requirement to be tested on that day were capsizing, rescuing, signing, etc which i’ve gone through before (but not for certification purpose). My target on that day was just kayaking around the lake and meet my old buddies and juniors , haven’t be met for quit a long time…..=) …

null

I can say that ,IIUM team in kayaking (sprint) nowadays can be proud of since they won medals in MASUM, Majlis Sukan Antara University -Inter University Sport-. The juniors really worked hard under new dedicated coach (Coach of Selangor) to be one of the competetive and challenging teams among other universities like University Malaya and UPSI (to mention few) which are already big name in this arena. So next time hopefully gold medal will be ours..(ours??? huhu )..caiyok!

aquaria lalalaaa…=P July 25, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

assalamualaikum and good day!!

well, my visit to aquaria happen on the past 2 weeks…huhu just wanna share the moment inside aquaria @ klCc..feel the deep blue sea in the middle of the city…;-)

i used my student pass which are 2 years old since i’ve graduated from IIU…hehe..guess what , the pass still valid..thank god.so i save 8 ringgit instead of paying 28 for an adult. =)

masuk je dalam aquaria tu mcm jalan dalam terowong yang terdapat binatang2 seperti labah2, cicak, kumbang2 di dalam akuarium kaca selain ikan-ikan yang menjadi bahan utama penayangan hidupan air itu..antara ikan yang diperlihatkan ialah ikan piranha, ikan tuna, ikan emm….manyak la tak teringat….tp yg best wktu jalan di dalam akuarium besar, dapat snap gigi ikan jerung yang begitu mengerikan (berimaginasi sekejap ;terbayang kalau lah ikan jerung nie ngap aku huhuhuh)

pastu kebetulan sempat melihat penyelam2 terlatih bernama alex and shahril…(huh, shahril??) membuat pertunjukan memberi makan pada ikan2 seperti jerung pasir, ikan pari, penyu, dan banyak lagi spesies ikan yang aku lupa nak ingat waktu tu (syiok sangat tengok ikan2 nie sambar makanan dari penyelam2 tuu)….

dan yang paling best aku terkagum jugak menengokkan ikan mulut besar nie….hmmm….unik!! subhanallah….;-)

kesimpulannya best juga melawat taman laut di tengah2 bandaraya Kl nie…wah jauh ikan2 nie merantau sampai Kl semata-mata untuk membuka minda dan mata penduduk kota bahawa hidupan air di laut sana , banyak lagi yang belum ataupun langsung kita tidak tahu akan kewujudan mereka…mungkin untuk dilihat secara life…jangan kata budak2 orang2 tua pun ramai yang tak tahu spieses hidupan air nie…termasuk la aku yg tak la tua lagi..heeeee…=P..moh kiter ke aquaria klcC!

Burung Merbah~ July 4, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
3 comments

Pulang ke kampung halaman di Tanjong Rambutan seperti biasa. Tapi kali ini sambutan yang ku terima adalah bukan seperti kebiasaannya. Ada penghuni lain selain keluarga aku yang menghuni di kediaman Pak Abu di Desa Jaya itu.

Teruja bila melihatkan sarang burung yang cute menempel di celah dahan kaktus yang membesar dengan sihatnya. Bahan binaan ‘rumah’ itu mudah jer. Helaian rumput kering dan terselit juga cebisan plastik, mungkin bagi mengukuhkan lagi struktur binaan yang sungguh halus lagi teliti itu. Hmmm arkitek bermakhluk manusia pun kalah. Hebat lagi burung kecil ini membina sarang. Maka lagi hebat yang mencipta burung kecil itu.

Aku macam seronok nak busy body akan perkembangan jiran baru dalam rumah aku. Hehehe..=)

 

1. Mula-mula macam tak nampak ada rumah kat pokok kaktus tu…

2. Jom gi dekat lagi..hmmm memang sah ader something kat situuu

3. jeng jeng jeng….no doubt. Got two cute eggs there. It’s reddish. Not sure what type of bird does has that kind of egg…quite small.The bird should be small in size.I mean not as big as a hen ..huhuhu

4. Hmm bila nak menetas niehhhh

 

 

5.cak! dah menetas dah.. what a cute baby…..=)

6. zzzzZZZ kroh kroh….sleeping child ~

7. i wanna food! gimme food!!!

8.Bed time.Dont care whether its day or nite…few days later, the birds fly away..without saying goodbye..huhu isk isk! Burung dah terbang!! tak sempat nak snap .Jadi sila google untuk melihat rupa burung merbah dewasa =)

I’m happy they live a life as bird finally. Later i’ve find out that they were belongs to type of bird called MERBAH. Burung merbah tinggal dalam kawasan taman2 di mana terdapat sumber makanan yang mudah seperti buahan2, rumah aku ada pokok rambutan gading. Setiap petang abah sapu halaman , ada ternampak burung merbah baekj punya dok curik buah rambutan yang kuning keemasan. Apapun rezeqi burung2 jugak. Pokok rambutan gading tu pun berbuah atas izin DIA jugak. =) moga bertambah2 buah pokok rambutan tu…=)

End of story..

sykn’s: emm apa kena mengena pulak burung merbah ngan pokok rambutan tu…well, the bird eats the fruit…that’s the relationship between both of them…=)

A lil bit about burung merbah:

Nama scientific : Setornis Criniger

Nama Mat salleh Inggeris: Hook-Billed Butbul

Nama Melayu:Merbah Jambul/Merbah Telinga Merah (ikut jenis gak )

Yang ketahuan, burung merbah nie selalu membina sarang di pohon renek,rendang sekitar halaman rumah. Maka buahan seperti ceri, rambutan, dan yang sewaktu dengannya. Kecil je burung nie, senang jugak kelihatan di dahan2 pokok kalau berkesempatan la…=). Juga  antara spises burung yang tergolong di bawah akta perlindungan haiwan jadi kena ada lesen nak buru burung nie.huhu…so tak boleh senang2 tembak jerr…em kalau nak lastik pun rasanya tak bleh jugak.sian la kat brung kecik nieh…kalau nak jugak, lastik je cicak ke sarang tebuan ke..heeee….

tunggu… June 6, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
add a comment

assalamualaikum..

huhu.aku cam tak confidentla aku pass pac..tp aku rasa aku dah buat yg terbaik..uhuhu..aku lari dengan sungguh-sungguh sekali wktu fitness assesment tu..siap tertanggal earphone aku..kononnya nak lari sambil dgr lagu mcm yg aku slalu wat wktu jog kat ttwgsa..tp hari tu asyik tertanggal jer..dan terus aku tak dgr mp3 tuh…kalau lari dgr mp3 tak rasa kepenatan….but tu bukan the main evaluation ..apapun tunggu jelah result end of june nie…

kalau ada rezeqi adalah..takde tha’ts not the end of the world..=P..

 

it’s about ~sorry~ May 28, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
add a comment

assalamualaikum~ 

“If I’ve done anything I’m sorry for, I’m willing to be forgiven.” ~Edward N. Westcott

Aline Murray Kilmer
“I’m sorry you are wiser, I’m sorry you are taller; I liked you better foolish and I liked you better smaller.”

 

 

 

another interesting article~

For your enlightenment, allow us to present you with a list of the 12 ways:

1. The American Sorry
Use: When you have to step on someone’s foot to get where you are going.
Example: “Sorry, buddy.”
Meaning: I’m sorry you’re in my way.

2. The Canadian Sorry
Use: When someone has stepped on your foot.
Example: “Oh! … Sorry!”
Meaning: Hey! Watch where you’re going, jackass!

3. The Occupational Sorry
Use: When your co-worker wants a bit of your time.
Example: “Oh, sorry. I’d love to. But I’m…busy.”
Meaning: Life is too precious to waste on you. ;P

4. The Subversive Sorry
Use: When a customer would like a bit of your time.
Example: “Sorry?”
Meaning: I’m not being paid enough to make you happy.

5. The Supercilious Sorry
Use: When you’re the customer.
Example: “I’m so sorry to bother you. Do you think you could go see if you have one in back?”
Meaning: I don’t couldn’t care less if you’re happy, you’re being paid.

6. The Sexual Sorry
Use: When you’ve screwed up.
Example: “I am really, really sorry. Really. I’m so sorry.”
Meaning: I know you’re mad, but I will say whatever I have to in order to sleep with you.

7. The Counter-Factual Sorry
Use: When you wish you’d said something about your foot being stepped on.
Example: “So I told him, sorry, you just can’t do that.”
Meaning: In a parallel universe, there is a version of me who is brave.

8. The Intellectual Sorry
Use: When someone is spouting intellectual nonsense you can’t even understand, let alone rebut.
Example: “…Sorry?”
Meaning: You don’t even know what all those words mean, do you?

9. The Schadenfreude Sorry
Use: When tragedy strikes someone else. Especially when it could have struck you.
Example: “Ohhhhh, that’s terrible. I am so, so sorry for you.”
Meaning: Thank you, God.

10. The Unrepentant Sorry
Use: When you have just kicked someone in the teeth who really, really deserves it.
Example: “Sorry.”
Meaning: See? I’m a nice person. Just not to, y’know, you.

11. The Authentic Sorry
Use: Canadian television (only).
Example: “I am sorry for what I did. It was wrong. And I am sorry.”
Meaning: Actual regret.

12….
Um, I didn’t understand one of Will and Ian’s categories. So it’s not in the film. Sorry.

 

 

“Ya Allah, malam ini saya telah memaafkan orang-orang yang telah menyakiti hati saya dan melukai perasaan saya, ampunilah mereka, sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengampun dan Maha Bijaksana. Ya Allah, bukakanlah juga pintu hati orang-orang yang pernah saya lukai hatinya atau kecewakan perasaannya untuk memaafkan saya, sungguh Engkau Maha Kuasa atas segala urusan, Amin!”

Ini yang terbaik!……=)

 

Hari Ibu di Hospital~ May 18, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
1 comment so far

assalamualaikum~

 

Tahun ini hari ibu di hospital kangar..ibu kepada emak aku sakit, jangkitan pada paru-paru namun mujur tidak sampai tahap kritikal. Alhamdulillah….

 Mak sebenarnya tidak sihat sebab batuk2 dan selsema yang berlarutan hamper sebulan. Namun itu bukan alasan emak untuk tidak menjaga tok. Walaupun aku sebagai anak keberatan tapi emak juga seorang anak, takkan senang duduk melihatkan ibu sendiri terlantar di hospital. Dalam tegas dengan lembut mak dengan keputusannya .. “ Selagi mak masih berupaya nie, biarlah mak jaga tok. Lagipun tok pun dah ok sikit nie. Mak just duduk temankan tok jer….Biarlah mak jalankan tanggungjawab mak yang tak seberapa nie..kita tak tahu peluang masih ada esok hari atau tidak…dan mak berharap suatu hari nanti bila tiba masa mak, anak-anak mak ada untuk jaga mak” Aku sedikit sebak.Dan aku faham situasi itu. Dalam hati aku hanya berdoa moga kedua-dua ibu ini sihat dan cekal dalam peliharaan DIA. Esok lusa aku dan kema menawarkan diri menjaga tok. Aku berharap sangat mak dapat berehat di rumah memandangkan batuknya tak juga surut2.

 

Giliran adik aku, Kema pada waktu malam sampai subuh. Kema bagitahu, pelawasan tok semakin baik. Dia temankan tok mandi, membuang2 segala ‘toksin’, dan menukar lampin tok. Dalam hal nie aku akui kema memang cekap berbanding aku. Mungkin kerjayanya sebagai physiotherapist di hospital ipoh banyak membantu dia dalam ‘public relation’ dengan pesakit, mahupun kakitangan hospital…

 

Esok paginya giliran aku. Aku turut membantu kema menukar lampin tok buat kali ke-2. Fuh kudrat jugak..dengan bebanan berat tok tak mungkin aku dapat buat sorang. Dan tok tak boleh bergerak banyak sebab cepat keletihan dan blood pressure mudah naik. Jadi ada teknik tertentu untuk memudahkan pemakaian lampin kepada orang2 tua yang tak berupaya membuang air kecil. Dan aku kagum dengan semangat tok yang turut berkerjasama dan tiada masalah dalam memakan ubat mahupun sarapan pagi serta tengahari…Tok mintakan aku sikat dan sanggulkan rambutnya yang sejemput itu. Aku menurut . Aku minyakkan rambut tok sambil urut dan sikat rambut tok…seketika aku sebak…dalam waktu begini tok masih menitik beratkan soal kebersihan dan kerapian…aku sanggulkan kemas rambut tok sambil menyarat sebak dan insaf dalam dada. Tok tidur dan mata aku memandang pesakit2 lain. Dan aku terfikir, anugerah kesihatan yang Allah bagi amat bernilai dari harta benda. Dan aku bersyukur atas nikmat itu. Terima kasih tuhan..andai suatu hari nanti nikmat kesihatan ini ditarik aku akur, mungkin itu kifarah pada dosa-dosa aku yang berlambakan selama aku berkhalifah di mukabumi ini…kekuatan hati tetap berpegang kepada jaminan allah dalam doa lazim “ Ya allah , janganlah bebankan aku dengan perkara yang tak upaya aku pikul….” Dan aku mohon kekuatan itu dalam apa jua keadaan….

 

Suatu pagi sebelum bertolak balik Ipoh, aku berkata pada emak

 

“Mak, kali ni hari ibu kita di hospital…..mak jaga tok di hospital…dan akak n kema pulak teman mak jaga ibu mak dan support mak walau apa jua terjadi…”

Dan mak hanya tersenyum ……….

 

 

Kami singgah menjenguk tok sebelum balik ipoh. Keadaan tok makin stabil. Makcik aku yakni adik bongsu mak juga seorang staffnurse di hospital yang sama mengatakan tok akan disjac tak lama lagi..alhamdulillah. Kini ramai saudara-mara turung padang…atas tuntutan tugas, kami tiga-beranak kena pulang kembali dengan hati sedikit berat.

 

Aku dan kema meminta izin untuk pulang. Tok memulakan bicara sambil senyum…

 

Tok: “kema dan Syikin dah tak jaga tok lagi ker….?”

Kema: Tok….kema dan akak pulang dulu, nanti kami mai jenguk tok lagi insya allah…tok jangan risau, k….nanti kema jaga tok…..

 

Tok: hmm..baik-baik jalan…

 

Aku dan kema mengucup tangan dan memeluk tok…cepat2 melangkah keluar dari wad itu dengan hati yang sebak….sangat sebak…takpe, nanti kitorang dating balik jenguk tok…mesti tok makin sihat insya allah…pujuk hati aku……..

 

Ya Tuhan, aku bersyukur pada Mu atas penganugerahan wanita-wanita ini kepada ku… Kiranya suatu hari ini, anugerah-anugerah ini ditarikbalik, aku pohon moga kekuatan mereka , kecekalan dan ketabahan mereka dapat aku warisi dan turuni pada generasi aku kelak…….amin…..

 

INstun, here i come ~=P April 19, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
3 comments

assalamualaikum~

Dalam posting aku bertajuk ‘bila buhsan…’ aku ada mention pasal peperiksaan PTD yang aku amik tu and the result was pass. Jadi for the next level, i need to attend another assessment so called PTD assessment centre di INSTUN, Behrang, Tg Malim selama 3 hari bermula hari jumaat 25 april hingga 27 april (ahad) . Kelulusan dalam peperiksaan  yang diluar jangkaan ini membawa aku kepada satu lagi tahap kecemasan jiwa yang mungkin aku akan alami sewaktu PAC tu nanti. Aku ada buat homework sikit tentang PAC,antara agenda PAC termasuklah public speaking english/malay, brainstorming session, fitness assessment dan debate. Huh, menarik tapi cukup untuk membuat aku tak senang duduk sekarang nie. 

Adalah hampir seminggu aku berkawan baik dengan surat khabar dan juga buku2 pengetahuan am..huhuh….for the sake of PAC. ‘Mereka’ adalah sahabat aku dunia akhirat di kala ini… huhu.  Takpe, itu jugak merupakan salah satu usaha aku dalam menyiapkan diri untuk PAC …=) cuma konflik dalaman nie yang perlu aku adjust semasa berada di sana nanti. Ramai kawan aku yang berjaya jadi PTD berpesan supaya tidak over, tidak menunjuk-nunjuk bagus, tidak hiprokrit sepanjang PAC tu nanti. ‘Just be your self and do the best’.Hmmm tp aku macam paling suka bab lari tu…aku akan pastikan i’ll finish the 2.4 km within recommended time which is 10 minutes!huh poyo!..dengan keberatan dan stamina yang aku ada sekarang nie i’m not sure whether i can make it or not… hmm just wait n c..

Apapun ni semua hanya kerana mak dan abah yang tak jemu-jemu telefon aku mengingatkan aku akan exam PTD setiap kali surat panggilan exam terselit di mulut peti pos kat pagar rumah..aku menurut tanpa bantahan tp jauh di sudut hati harapan yg disandarkan hanyalah tipis pada sebuah kelulusan. Bila dah lulus, PAC pula mengundang debaran. Because this is my first time, dan mak pulak tak henti2 ingatkan aku pasal hal ehwal isu semasa lagi sensasi tp bukan kontroversi …huahua..ting tong!!

Dah la.. Aku malas nak risau2 pasal public speaking tu…dah suh berucap so ucapje lah..what’s the problem then ? (ayat penyedap hati)…..Yang penting  bab kata putri ‘kita enjoy!!!’…heeeee =D

Tapi cuti nie nak kena apply pulak..huhu mickey kasi approve aje laaaa!!!!

 

Grooming Part 2 :Personal Traits April 13, 2008

Posted by a****** in Uncategorized.
2 comments

assalamualaikum~

Khamis::10 April :: Edaran’s Training Room:: 8:30 pg – 5:30 ptg ::Personality Discoveries::

Sesi ke-2 kali ini, lebih membawa kami kepada eksplorasi diri iaitu mengenal peel sendiri, inner and outer strength that belongs to us so that ianya dapat memperbaiki pembawakan diri kita dengan lebih baik dan matang pada masa-masa akan datang =P uhuhu…

Antara yang perkara menarik sepanjang sesi itu :-

Body Language~ cara duduk, cara berdiri, cekak pinggang ker, peluk tubuh ker, silang kaki, cara bersalam tangan, semuanya memberi makna tersendiri tanpa disedari, sebab antara makna itu termasuk si pelaku bersikap reserve, bosan, autokratik, pasif, tidak berminat, blurr, dominan, menurut dan banyak lagi………

Personaliti Traits ~ Masing2 diberi questionnaires di mana jawapan2 yang diberikan, apabila dihitungkira jawapan yang diperolehi akhirnya membawa kita kepada 4 kategori personaliti yang digambarkan melalui burung merpati, merak, helang dan burung hantu. Aku dalam kumpulan burung merak…huhuhu…dan cuma seorang jer burung hantu heeee…hmmm, nanti aku akan buat posting khas untuk kategori burung2 dan ciri-cirinya sekali. TUngguuuuu…

Salah satu slot yang ingin aku cerita ialah di mana kami semua dikehendaki menampal kertas kosong di balakang badan dan masing2 menulis karakter atau apa-apa perkara tentang tuan punya badan tu….so macam-macam la ditulis, tapi bukan lah kata nak memuji atau mengutuk atau yang sewaktu dengannya..sebab benda yang ditulis itu adalah first expression sejak hari pertama kursus grooming nie diadakan. Walaupun kami semua satu kompeni tapi tak semua yang kenal-mesra antara satu sama lain. So my result is as follows:

their first expression on me

these are the result of their expression about me..huhuhu.. hmm tul ker??

Last but not least, at the end of the prgoram, kami dibahagikan mengikut kumpulan untuk melakukan apa2 aktiviti samada menyanyi,berlakon atau apa-apa aje yang menggambarkan karekter brung-burung itu…huhu dan kumpulan aku mendapat karekter burung helang.

So far , the whole program was ok laa.. kadang-kadang macam dalam kem motivasi pulak aku rasa..hehe…apapun yang penting input, informasi dan pengalaman baru memang kedapatan sepanjang 2 hari berkursus grooming….=)

sykn’s: love urselves…=)